Hardy´s hjemmesideTrekkingtur til Rogaland & Tele-marken   –   Norge 2014

Kjeragbolten

Trekking tur til Sydvest Norge Rogaland &Telemarken. Mig & Daniel

Den 10 juli 2014, tog jeg og Daniel afsted fra Danmark med færge til Stavanger i Norge, målet var en forlænget trekking weekend i Syd vest Norge. Vi havde planlagt 3 bjergbestigninger som jeg fandt interesant ud fra Visit Norge. Vi var lige først på sigtsiering i Stavanger. Vi spiste ud i naturen med vores medbragte provianter. Overnatte ville vi også i naturen, jeg havde taget mit nye telt med. Vi kørte først til Preikestolen, efter vi hvade spist morgenmad ved en sø.

1: Turen op til Preikestolen

Turen op til Preikestolen i Ryfylke er cirka fem kilometer hver vej. Der er to stejle partier, men de er forholdsvis korte. Resten af turen er enkel, med en ubeskrivelig udsigt ved endemålet. På turen op er der tid nok til at samle mod til at sidde på kanten af fjeldplateauet, med benene hængende i fri luft 600 meter over Lysefjorden.Det tager omkring to og en halv time at vandre op til Preikestolen. Turen ned igen er noget hurtigere. Vi nyd begge den pagtfulde udsigt fra toppen af Preikestolen. Da vi kom ned tog vi en dukket i Lysefjorden da det var en rigtig varm sommerdag. Sidst på eftermiddagen kørte vi videre til Kjerag, hvor vi fandt en bjergklippe hvor vi kunne slå lejer. Aftensmaden nyd vi på klippekanten med en storslående udsigt ned over dalen. Derfor gik vi til køjs i teltet. Næste morgen pakkede vi vores rygsækker for at bestige op ad bjerget til Kjerag bolten.

2: Kjerag – majestæten i Ryfylke inderst i Lysefjorden.

Med sine 1084 meter rager Kjerag højest op blandt toppene i Lysefjorden. Fjeldmassivet har længe mest været beundret fra fjorden, men de senere år er det blevet stadig mere populært at gå ad vandreruten op til plateauet. De fleste er tilfredse med at nyde udsigten over Lysefjorden fra selve plateauet, men for nogle vandrere er højdepunktet at blive foreviget på Kjeragbolten, en rund stenblok kilet fast i en sprække i fjeldet. Kjerag er desuden blevet et populært mål for klatrere og basejumpere.

Kjerag er også imponerende set fra fjorden, fra en færge eller en sightseeingbåd. Kjeragbolten kan du lige skimte 1000 m. over dig.

Vi hvade begge beslutet at vi ville ud på stenen, dog blev jeg meget skeptisk da jeg så der var 1000m lodret ned rundt om stenen. Daniel var den første der vågede sig ud på stenen, så der var ingen vaj uden om jeg måtte bare ud på KjjeragBolten. Men jeg må indrømme at mit hjerte bankkede som aldrig før. Ellers nød vi bege en smuk tur op over bjerget og den pragtfulde udsigt 1000m lodret ned til fjorden.

3:  Gaustatoppen

Sidste mål var Gaustatoppen, det højeste bjerg i Syd Norge. Vi slog lejer tæt ved parkeringspladsen, med udsigt til en bjergsø. Vi skulle overnatte i højden, så det blev lidt køligt i løbet af natten. Gaustatoppen ville vi bestige næste morgen, den er et populært højdepunkt bland turister og vandrer, mange mener, at dette er den smukkeste udsigtspunkt, måske  ikke så overraskende, når hele sjette Norges område er synligt på solrige dage. Udsigten fra Gaustatoppen er faktisk muligt for de fleste mennesker til at nyde, hvis du er i stand til at rejse til toppen idet der er muligt at tage Gaustabanen til toppen. Bjerget ligger i Rjukan knejser majestætisk med sine 1883 m.oh. Det tager 2 til 2 time fra parkeringspladsen ved Stavsro, længden er 6,4 km.

Om eftermiddagen kørte vi til Oslo hvor Daniel arbejder og jeg skulle med fly hjem til Danmark. Vi var lige inde og se en Norsk stavkirke på vejen, et smukt bygningsværk.

 

 

 

Video fra de 3 bjergtoppe.