Hardy´s hjemmeside

Trekkingtur til Nord Fjord & Galdhøpiggen   –   Norge 2016

Galdhøpiggen 2469 moh., er Norges og Nord-Europas høgaste fjell.

Trekking tur til Nord fjord Norge & Jotunheimen National Park, herunder bestigning af Galdhøpiggen og Skåla toppen.  Mig, Daniel og Thomas.

1.Juli 2016 Fly jeg og Thomas til Norge, Gardemosen lufthavn ved Oslo Norge. Her ventede min søn Daniel og svigerdatter Henriette på os. Herfra kørte vi i Daniel bil ad motorvej E6 videre nord på. Hvor vi om vinteren når vi kører til Trysil drejer ad til Elverum kørte vi nordvest mod Lillehammer ad E6. I Hamer så vi Vikingskipet (Norges Ol skøjtebane) og holdt vores første rast. Vi købte mad ind til turen og spiste aftensmad her i Hamer. Derefter kørte vi videre nordpå, vi kom forbi Lillehammer som jeg ikke havde været før, her som vi ol-symbolet fra Ol i Lillehammer. “Hammeren” og skihop bakken. Vi forsatte nordpå mod Otta hvor vi drejede af og kørte ind i Jotunheimen National Park hvor vi skulle overnatte tæt ved Lom. Det viste sig at være en lille primtiv campingplads hvor vi hvade reserveret en hytte for en overnatning.

2. Juli efter tidlig morgenmad i hytten kørte Herniette os 3 Thomas, Daniel og mig op til Spiterstulen  i 1100 moh. Hvor vi skulle starte opstigning til Norges højeste bjergtop Galdhøpiggen 2469 moh. (se foto i webalbumet).

Det viste sig senere på vejen op, at det var en længere opstigning vi skulle over 2 andre bjergtoppe inden vi nåede Norges højeste punkt. Det var både en lang og hård opstigning, hvor vi både oplevede solskin, tåge og snefald på toppen, med utrolige smukke og pragtfulde udsigter til bjergtoppe, dale, gletscher, blomster og bjergbeplantning. Vi startede opstigningen kl. 10.00, kl 1300 holdt vi frokost pause på vejen op. Vi havde madpakke og kaffe med til turen som var tiltrængt efter 3 timers opstigning. KL 14.30 nåede vi endelig toppen. Stolte var vi alle 3 på toppen efter at ha vandret op og ned ad bjergsten og gennem dybt sne.

Der var bygget et lille bjerghus hvor der var varme og mulighed for at købe drikkrevare og snacks. Kl. 18.00 nåede vil tilbage i 1100 moh 10 timers trekking i bjergene kunne mærkes i benene og kroppen. Men skøn oplevelse at ha bestiget Norges højeste bjerg med min søn. Herfter skulle vi køre videre til Stryn´s campingplads hvor vi skulle overnatte 3 dage. En meget smuk køretur over Jostedalsbreen op og ned ad utallige nålesving og tunneler med udssigt til bjergtoppe med Norge største snebreen.

3. Juli stod i familiens tegn og sigtseeing, en dag hvor Henrientte og hendes kusine og familie deltog. Dagen tur gik til Briksdalsbre gletscher, en smuk køretur langs bjergsøerne og op i dalen. Fra p-pladsen pg Turistcenteret skulle vi gå 3-4 km op ad et stisystem hvor vi fulgte smeltevandet fra gletscheren. Forbi Kleivafossen et kæmpe vandfald og for enden af stien ankom vi til hvor gletscheren for ca 20 år siden gik til. Klimaændringer og den globale opvarmning har sat sit tydelig præg i naturen.

 

 

En hyggelig dag i Jostedals nationalpark. Vi tog tilbage til camping hytten hvor vi grillede laks på terassen. Henriette blev afhentet af hendes Onkel da vi 3 fyre næste morgen skulle bestige Skåla bjerget. Efter aftens maden ville jeg gerne en tur til Geiranger fjorden som er på Unesco verdensarv, så vi kørte dertil. På vejen dertil skulle vi krydse Stryns fjellet et bjergpas med utallige nålesving, jeg opgad at tælle men hvor var der smukt. På vejen ned var der bygget en udsigtplatform med udsigt til fjorden hvor verdens store krydstogt skibe kommer sejlende til med turister fra alverdens lande.

4. Julie havde vi afsat til bestige Skåla Norges længste trekking højde meter fra fjord til fjell i alt 1848 højdemeter op til Skålatårnet. Kl 8.30 stod vi starten af bjerget, kl. 13.30 var vi på toppen og bed tårnet hvor der var gang i kakkelovnen. En lang og tider hård opstigning, og hvor vejret skiftede fra varmt solskin og til tåge og kulde. Men hvor vi nød opstigningen næste hele vejen havde vi udsigt til fjorden eller snebreen. Fra vi startede i skov og beplantning kom vi ud i mere lav stående krat som lyng, tyttebær m.m. til vi kom op i bjergsten og sneen. Nok en af de smukkeste opstigninger jeg har oplevet i bjergene. Skålatårnet på toppen er mange bjergbestiger mål i området, der er et lille køkken i stueplan og sovpladser på første sal. Hvis man er medlem af Norsk bjerglaug er dette muligt mod betaling. kl. 17.30 var vi ned igen en lang og udmattende tur var overstået. Så var det ikke så ringe at vi var inviteret op i Henriettes onkel sommerhytte som lå på den anden siden af søen 600 moh med en stårslående udsigt. Her fik vi serveret min til dato bedste suppe med fyld og kold øl på terassen bagefter. Vi kørte sidste på aften tilbage til campinghytten.

5. Juli kørte vi videre til Flåm hvor vi ligeledes hvade reserveret en hytte på campingpladsen. Vi ankom først på eftermiddagen hertil. Henriette fik en velfortjent lur mens vi gik en rundtur i Flåm og endte på en cafe med udsigt til fjorden og nød en stor øl i dejlig sommervejr. Om aftenen var Henriette med en tur rundt ved havnen og togstationen Flåmbanen som også er på Unesco Verdensarv liste. Vi spiste nede i byen, senere stod den på afslapning og kortspil i hytten.

6. Juli

Vi stod tidligt op kl. 6 da vi skulle med det første Flåm tog op igennen denn smukke Flåm dal til Myrdal i 867 moh. Flam Railway er en af ​​de stejleste jernbaner i verden på almindelige jernbanespor , hvor næsten 80 % af længden har en gradient på 5,5 % . Togturen går gennem smukke landskaber , forbi Rallarvegen , stejle klipper, brusende vandfald , gennem 20 tunneller og tilbyder så mange synspunkter , som mange har lyst til at rejse flere gange op og ned mellem bjergene og fjorden .

Vi tog alle 4 med toget op til Myrdal, mens Henriette skulle med toget retur ville vi 3 knægter cykle på moutainbike retur ad Rallervegen. Viste sig at være en udfordrende og flot 17 km nedtur, især de første km var en udfordring pga alle de nålesving og klippegrus vi skulle cykle ned ad. Det var med respekt at vi bremsede og valgte at tage den med ro i starten. Idet det var første gang vi 3 prøvede en så stejl nedtur på moutainbike. Men samtidigt ville vi også nyde den smukke udsigt på nedturen. Se evt videoen fra turen. Da vi ankom til Flåm var vi dog alle glade for at vi valgte den udfordrende og spændende moutainbike tur i bjergene, en oplevelse og berigelse rigere i livet som vi vil erindrinde tilbage til.

7-9 juli

De næste 3 dage var afslapning, sightseeing og fælles hygge i Bergen, en smukt fjordby som ingen af os tidligere hvade været før.